Başkan Alaka "değişiklik sıkıntıyı çözmez"

Başkan Alaka

Çobanlar Belediye Başkanı Salih Alaka, geçen ay Afyonkarahisar Belediye Meclisinin, şehir merkezindeki trafik yoğunluğunu azaltmak ve ulaşımı düzenli hale getirmek amacıyla aldığı güzergah değişikliği ile ilgili Çobanlar Hedef gazetesine açıklamalarda bulundu.



 


ALAKA: BU DEĞİŞİKLİK SIKINTILARI ÇÖZMEZ

Çobanlar Belediye Başkanı Salih Alaka Çobanlar Hedef Gazetesine yaptığı açıklamada; "Geçtiğimiz hafta Afyonkarahisar Belediye Meclisinin, şehir merkezindeki trafik yoğunluğunu azaltmak ve ulaşımı düzenli hale getirmek amacıyla aldığı güzergah değişikliği diğer yerleşim yerlerinin taşımacılık sistemini etkilediği gibi Çobanlar halkını ve Çobanlar Belediyesi taşımacılık sistemini de negatif şekilde etkilemiştir. Kabul etmemiz lazım ki Afyon’umuz da şehir içi trafikte ciddi problemler vardır.


Ancak akla gelen soru şudur; şehir merkezindeki trafik yoğunluğu ve ulaşım düzensizliğinin tamamı ilçe belde ve köylerden mi kaynaklanmaktadır? Tabiî ki hayır. Peki bu araçların trafiğe etkisi var mıdır?


Tabi ki vardır. Ancak bu sorunun çözüm yolu D-4 belgeli araçların şehir içine girmemesi yada şehir içine giriş çıkışlarda çevre yolunu kullanması mevcut sorunu çözdü mü? Bundan emin değilim, çünkü aslolan araçlar değil yolcuların ulaşmak istedikleri yerlerdir.


Yolcular bir şekilde gitmek istedikleri yere öyle yada böyle ulaşacaktır. Kanaatimce yolcuları en kısa yoldan ve en kısa zamanda gidecekleri yere ulaştırmak, yolcunun en az süre trafikte kalmasının temini soruna daha gerçekçi ve kalıcı çözüm sunacaktır.


Bana göre son güzergah değişikliği yolcuların ve araçların daha uzun süre trafikte kalmasına , daha fazla zaman kaybına ve daha fazla maliyete sebep olmuştur.


Zaman maliyet hesabını çok iyi yapan yolcularımızın bir kısmı en azından imkanı olan yolcularımız 4-5 kişilik gruplar halinde özel otomobilleri ile ilçe, belde ve köylerden şehir merkezine gidiş dönüş yapmayı tercih etmeye başlamışlardır. Dolayısı ile bu durum şehir içi trafiğine daha fazla yük getirecektir." dedi.


DOĞU GARAJI ŞART

Başkan Alaka açıklamasında Doğu garajının gerekliliğine vurgu yaparak açılmamasının devamında; "Peki çözüm yolu nedir? Vatandaşlarımızı toplu taşıma araçlarını kullanmaya özendirmek için ulaşmak istediği yere en ucuz şekilde ve en kısa zamanda en az sayıda araç değiştirerek ulaştırmak nasıl mümkün olacak?


Afyon ulaşımına genel olarak bakarsak Konya yolu, Şuhut yolu Ankara yolu ve İzmir yolu girişi olmak üzere dört ana bağlantı yolu olduğunu görüyoruz.


Yani bu bağlantı yollarını Şuhut yolu ve Konya yolunu Doğu yolu, Ankara yolu girişini kuzey yolu , İzmir yolu girişini de Batı yolu olarak adlandırabiliriz.


Eğer ilçe , belde ve köylerden ortalama 900 araç şehir içine girmeyecekse erimli bir şehir ulaşım planı hazırlanabilir. Kuzey, Batı ve Doğu girişlerinden gelen vatandaşların tek araçla istedikleri yere ulaşabilecekleri verimli bir plandan bahsediyorum.


Şehir içindeki otobüs ve minibüslerle ki sayılarının yaklaşık400 civarında olan araçlarla mümkün olabilirse tabi ki. Eğer bu mümkün olmaz ise şehir girişlerinden itibaren köy, belde ve ilçe araçlarına İzmir-Ankara-ve Konya güzergahlarından gelen araçlara alternatif güzergah belirlenerek tespit edilecek belli yerlere kadar girişlerine ve aynı güzergahlardan çıkışına izin verilmelidir.


Mesela Konya yolu girişinden gelen araçlara Şeyh Şamil Bulvarı üzerinden Fatih yolu üzerinden eski sanayiye kadar bir güzergah hazırlanırsa , Karayollar, eski otogar ve jandarma kavşaklarına hatta fuar kavşağına doğu girişinden gelen bir araç e yolcular giremeyeceğinden dolayı trafikte bir rahatlama olacaktır.


Dolayısı ile eski Şuhut kaşağı yakınlarına bir Doğu garajı yapılıp bu güzergahtan gelen araçları Fuar alanına kadar göndermek yerine araçların buradan geri dönüşleri sağlanmalıdır.


Başkan Alaka "Şehrin doğusundan giriş yapan araçlar kuzey girişine kadar yani fuar alanına kadar gidiş dönüş toplam 8 km fazladan yol yaptığı için hem Köy, belde ve İlçe araçlarına yakıt ve zaman kaybına neden olduğundan hem de yolcular için daha eziyetli olduğundan şuan yapılan uygulama verimsiz hale gelmektedir.


Çobanlar ilçesinden Afyonkarahisar merkezine gelen ortalama 1200-1500 yolcumuzun tamamına yakını fuar alanında indikten sonra önce eski garaj kavşağına gidiyor, oradan yaya veya minibüs ile gideceği yere gidip dönüşte de aynı şekilde Çobanlar otobüsüne binmek için Fuar alanına dönüş yapıyor.


Dolayısı ile bütün yolcular şehrin önce kuzeyine daha sonra doğu e batı yönlerine giderek fazladan 8 km fazla yol katediyorlar.Bu 8 km lik fark ise zaman olarak 15-20 dakikalık kayba e maddi olarak ise yolcu başına 1 tl lik bir kayba neden oluyor.


Eğer il trafik komisyonumuz Doğu girişine bir doğu garajı oluşturursa biz Çobanlar Belediyesi olarak yolcu taşıma ücretlerinde 1 tl lik bir indirim yapabiliriz. Yolcularımızda bu 1 tl yi şehir içi araçlarında kullanarak şehrin istediği yerine direkt olarak ulaşabilir.



Şu an uygulanan yeni düzenleme ile Şuhut kavşağından şehir içine ulaşım imkanı da olmaması yolcularımızı bu mesafeyi yaya olarak katetmek zorunda bırakıyor.Kaldı ki Köprülü kavşakta otobüs bekleyen yolcuların özellikle kış şartlarında trafik kazalarına karışma riski de artmaktadır.




Bu konuda vatandaşlarımız ilerleyen zamanda otobüslerimizin şehre girişlerinde direk çevre yolundan fuar alanına girmek zorunda bırakılacağı yolunda kaygılarını da bizlere iletmektedirler.

 



Çobanlar Belediye Başkanlığı olarak konuyu Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin ÇOBAN’ a aktardık kendiside böyle bir düşüncelerinin olmadığını ve girişlerin en az bir iki yıl daha serbest olacağını ancak dönüşlerle ilgili çözüm üzerinde çalışıldığını belirtti.


Afyonkarahisar’ımızın trafik problemi hepimizi ilgilendirir ancak İlçe belediyesi olarak şehir trafiğinde çözüm için karar verme yetkimiz yok, amacımız tavsiyelerimizi bildirmek ve hemşehrilerimizin yaşadığı sıkıntıları yetkililere iletmek ve çözüme katkıda bulunmaktan öteye geçmemektedir.



Çobanlar Belediyesi olarak temennimiz Afyonkarahisar İl Trafik Komisyonunun herkes için daha verimli bir çözüm yolu bulması yönündedir. dedi.Çobanlar hedef
 

  



Anahtar Kelimeler:

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.