Atatürk`e benzeyen ikinci adamla yapılan röportaj

Atatürk`e benzeyen ikinci adamla yapılan röportaj

Mustafa Kemal Atatürk’e olan benzerliği ile tanınan Bursalı Müfettiş Nejdet Bardak, Öncü Gazetesine yaptığı açıklamasında, Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili programlar düzenlediğini belirterek kendisinin Nejdet Bardak olduğunu Mustafa Kemal’inde Lideri olduğunu söyledi.




Öncü gazetesi olarak okurlarına Cumhuriyet Bayramı’nın 91. Yıl dönümü nedeniyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e benzeyen, görenleri şaşkına çeviren Bursalı Müfettiş Nejdet Bardak ile röportaj düzenledik.


Aslen Ispartalı olan Bardak, yaşamındaki değişimi anlattı. Bardak yolda kendisini gören insanların çok şaşırdığını, bazılarının fotoğraf çektirdiğini, bazılarınınsa boynuna sarılarak ağladıklarını belirtti.


Nejdet Bardak konuşmasına şöyle başladı: “Isparta Yalvaç Kuyucak Kasabasından olup Bursa’da ikamet ediyorum. 36 yıl devlete hizmet ettim.


36 yıllık hizmetimizin 18 yılını öğretmenlik yaparak tamamladım. 18 yıl da müfettişlik görevinde bulundum. 36 yıldan sonra rotasyon gerçekleştirildi ve İstanbul’a tayinim çıktı. Orada emekli oldum.


Yaklaşık 3,5 yıldır da emeklilik hayatımda Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatan eğitim programları yapıyorum.

Genellikle beni Atatürk’ün kalpaklı, üniformalı ve bıyıklı asker haline çok benzetiyorlar.


Yaşım ilerledikçe yüzümdeki değişim de Mustafa Kemal Atatürk gibi farklılık gösteriyor ve kendisine daha da fazla benziyorum. “

ATATÜRK FİLMİNDE TÜRK OYUNCU YOK


İngiltere’de yaşayan Türk yapımcı Fuad Kavur, Atatürk filmi çekmek için geçen yıl çalışmalara başlamıştı. Ancak bu filmde Amerika’nın isteği üzerine filmde kesinlikle bir Türk rol almayacaktı.


Bu konuya da değinen Bardak şöyle konuştu:

“Ünlü film şirketlerinden bir tanesi Atatürk’ün filmini çekiyor. Ama maalesef duyduğum kadarıyla Amerika bu filmde bir Türk’ün rol almasını istememiş.


Bu film şirketi Türkiye’ye gelerek film ile ilgili seminer verdiler. Lakin bu film için iktidar ve ülkemiz filme sahip çıkmadı. Filmi Yunanistan sahiplendi. Macaristan’da çekilecek filmde yer almadığım için üzüldüm.


Film şirketinin teknolojik gelişmelerle oyuncu kadrosunun çok güzel olduğunu biliyorum.



Türkiye’de birçok programlara katılıp Mustafa Kemal’i anlatıyorum. Programlar düzenleyerek Atatürk’ü canlandırmaya çalışıyorum.


Ben Mustafa Kemal değilim, ben Nejdet Bardak’ım. Sürekli onun hayatını okudum araştırdım. Bir eğitmen olarak da bu görevi yerine getiriyorum. Bütün herkese Atatürk’ü anlatıyorum.


Onun konuşma tarzına, giyimine, oturmasına, kalkmasına vs. onu bize anlatan her şeye dikkat ederek çalışmalar düzenliyorum.”



“ATATÜRK’E YÜREKTEN BAĞLI OLAN BİRÇOK İNSAN VAR”


Ferhat YÜKSEL: Nejdet bey, sizi görenler çok şaşırıyor malum.

Size en çok hangi kesim daha çok yakınlık gösteriyor ve sizi en çok kimler benimsiyor?



Nejdet BARDAK: “Hiç fark etmiyor. Yolda, sokakta, caddede, araçlarda, gezide nerede olursam olayım, herkes çok şaşkınlıkla bakıyor.


Kimisi bakmak için bakıyor, kimisi de görmek için görüyor. Bazıları benzediğimi fark ettiğinde hemen yanıma geliyor veya önüme geçiyor. Sohbet edenlerde oluyor, fotoğraf çektirenlerde.


Sarılıp ağlayanlarda… Mustafa Kemal Atatürk’e yürekten bağlı olan birçok insan var yeryüzünde.”


Ferhat YÜKSEL: Peki Nejdet bey, hiç unutamadığınız bir anınız var mı?

Nejdet BARDAK: “Elbette. O Kadar çok var ki. Hangisini anlatayım. Unutamadıklarımdan bazılarını paylaşayım sizinle. Bursa`da Çanakkale 100’üncü Yıl Gezici Müzesi’nin sergisini gezmek için gelenler bir süprizle karşılaştı.beni karşılarında gördüler.



Tabi müze de ben olunca herkesin ilgi odağı bir anda ben oluverdim. Müze’de Mareşal kıyafetimle duruşuma herkes hayran kaldı. 81-82 yaşlarında bir teyze yanıma yaklaşarak, evladım, yavrum, seni hangi ana doğurdu diyerek sarıldı.


Bende kendisine, senin gibi Türk bir ananın evladıyım teyzecim dedim. Bana sürekli dualar etti hayretler içerisinde yüzüme bakmaya başladı. Sonra da ‘Allah nazarlardan korusun yavrum seni, kendine dikkat et, bu ülkenin sizlere ihtiyacı var, seni Allaha emanet ediyorum’ diyerek yanımdan ayrıldı. Çok gururlandım teyzenin dualarıyla.



“ATATÜRK ÖLMEMİŞ, YANIMIZDA OTURUYOR ANNE”


Bir iş için çarşıda iken bankta oturuyordum ve yan tarafımda küçük bir erkek çocuk ve genç annesi de oturuyordu. Küçük çocuk sürekli bana bakıyor ve annesine bir şeyler fısıldıyordu.


Genç kadın bana dönerek şunu söyledi,’Oğlum sürekli sizi işaret ederek “Anne sen Atatürk öldü demiştin, ama Atatürk ölmemiş, bak yanımızda oturuyor anne” diyor dedi.


Çok şaşırdım ama bir o kadar da mutlu oldum. Küçük bir çocuğun o yaşta Atatürk’ü biliyor olması gerçekten çok güzel bir şey benim için.


Bende annesine sordum:’Hanımefendi oğlunuz kaç yaşında?’ Genç kadında oğlunun 6 yaşında olduğunu söyledi. Tekrar genç kadına sordum: ‘peki oğlunuz bu yaşta nereden biliyor Mustafa Kemal Atatürk’ü?’.


Kadın cevap verdi: “Bir anne olarak bu benim görevim. Ülkemizi kurtaran bir Liderimiz var.


Bende oğluma onu anlattım. Savaşları geçmişte yaşananları ve bugünlere nasıl gelindiğini”. Genç kadının söylemleri karşısında bir kez daha şaşkınım tabi. Böylesine güzel bir olay var mı?



ANATOMİ OKUMUŞ VE BİLİYORMUŞ


Birgün arkadaşım Yusuf ile otururken, karşımızdaki Eczane sahibi bana bakıyordu. Ama müşterisi kalabalıktı. Sürekli bana bakıyordu.


5 dakika sonra çırağını yanıma gönderdi. Çırak gelip, ‘Beyefendi Eczane de kalabalık yoğun. Eczanemize kadar gelebilir misiniz’ diye rica etti.


bende hemen gittim. Eczane sahibi ile konuştuk. Atatürk’e çok benzediğimi söyledi ve elleriyle yüz hatlarımı incelemeye başladı. İnceleme bittikten sonra bana bakarak, ‘Hiç estetik yok’ dedi.


Bende bir gaf yaparak nereden anladınız diye sorunca şu yanıtı verdi:’Biz Eczanecilik okurken anatomi dersi aldık. Oradan biliyorum’ dedi ve ben bir kez daha şaşırmıştım.



Ferhat YÜKSEL: Herhangi bir teklif aldınız mı? Teklifler geliyor mu size?

 


Nejdet BARDAK: Bazen geliyor değerlendirmek istiyorum ama kısa olunca bazı teklifleri reddettim.


Bazı dizilerde rol aldım. Ali Kaptan trajedi filminde bir askeri canlandırdım. Yine Mehmet Aslantuğ’un Veda dizisinde asker oldum.


Ben aslında hergün film çekiyorum. Binlerce kişi karşısında bunu yapıyorum. Açıkçası teklif gelmemesine de çok üzülüyorum.


Mustafa Kemal Atatürk gibi bir liderimizin filmini yabancılar bile çekiyor. Bizim ülkemizde neden Atatürk filmi çekilmiyor? İstanbul’da bir ajanstan dizi film teklifi aldım. Ama süresi kısa olunca teklifi reddettim.



DİNSİZ BİR ADAM FETVA VERİR Mİ?


Mustafa Kemal’i herkese anlattığını belirten Bardak, bazı yerlerde Mustafa Kemal dinsiz dediklerinde çok sinirlendiğini belirterek şunları söyledi: “ Atatürk’e bazı yerlerde dinsiz diyorlar.


Söylesinler bana dinsiz bir adam Cuma günü Kurtuluş Savaşı’na gider mi?, Cuma namazında hutbe okumuş bir adam dinsiz olurmu?, New York’ta Türk Lideri olan bir adama dinsiz denilmez.


Cami yaptıran bir adama dinsiz demek terbiyesizliktir. Mustafa Kemal 8-11 yaşlarında Kur’an-ı Kerim’i ezberlemiştir. Benim liderim Mustafa Kemal Atatürk dinsiz değildir.


Hepimiz Elhamdülillah müslümanız. Benim liderim Mustafa Kemal Atatürk Türk milletinin kahramanıdır, ülkemize özgürlük ateşini yakan önder bir insandır.


Halkçıdır, devletçidir, milliyetçidir, laik bir kişiliğe sahip kimsedir. Din ve devlet işlerini birbirinden ayırması devletin yapısı gereğidir. Devletin dini olmaz. Din Allah ile kullar arasındadır.



Ben Mustafa Kemal’i anlatma görevini kendime acz ettim. Bu yola öyle çıktım. Ben bir eğitimci olarak Mustafa Kemal’i anlatamaya devam edeceğim her yerde.


Bir yerde yaptığım konuşmadan sonra Beşir Atalay, yanında 4 bakanla birlikte beni konuşmamdan dolayı tebrik etti.


Gerek iç düşmanlarımız gerekse dış düşmanlarımız Mustafa Kemal’i yok edemez. Mustafa Kemal yok olmaz. O sonsuza kadar fikir ve düşünceleri ile bizlerle yaşayacak. Hiç kimse bunu unutmasın.”



ATATÜRK’ÜN TÜRK’SÜZ FİLM KADROSU


ATATÜRK filminin başrol oyuncusu yani Mustafa Kemal Atatürk’ü oynayacak isim için birçok tartışma yapıldığı ve Yapımcı Fuad Kavur, Atatürk’ü canlandıracak oyuncunun seçiminde yaşadıklarını ve İngiliz oyuncu Jack Fox’un bu rolü oynamasına karar verdiklerini açıklamıştı.



İngiliz film endüstrisinin dünyaca tanınan isimleri “Atatürk” filmi için buluşurken, filmin dev kadrosu ilk defa Cannes Film Festivali’nde dünyaya duyurularak, 2014 yapımı “Atatürk” filminin başrollerinde dünyaca ünlü oyuncular rol aldığı belirtilmişti.


İngiliz sinemasının genç Jack Fox, Atatürk’ü canladırırken, Latife Hanım rolünde Daisy Bevan oynuyor.


Atatürk’le yaşadığı aşkı itiraf etmesiyle tüm dünyanın dikkatini çeken ünlü sanatçı Zsa Zsa Gabor rolünü Tatiana Arntgolts, beyazperdeye aktarıyor.


Filmde, uluslararası politik zekasıyla tüm ülkelerin takdirini kazanan İsmet İnönü rolünü ise, Julian Rhind oynuyor.


Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönem padişahlarından 2. Abdülmecid’i Terence Stamp, Sultan Vahdettin rolünü ise Brian Cox canlandırıyor. Ferhat Yüksel özel haber( bu içerik izinsiz kullanılamaz)



Anahtar Kelimeler:

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.