Vali Güner aday öğretmenlere tavsiyelerde bulundu

Vali Güner aday öğretmenlere tavsiyelerde bulundu

Bir milletin temel taşlarından biri olan eğitime verdiği önemle bilinen Vali Hakan Yusuf Güner, geçtiğimiz aylarda atamaları yapılan aday öğretmenlerle bir araya gelerek bir dizi tavsiyelerde bulundu.



 
Vali Hakan Yusuf Güner, aday öğretmenlerle bir araya gelerek `Eğitimde Kaliteyi Artırma Projesi` hakkında bilgiler verirken,  onlara ilimizdeki eğitim seviyesinin artırılması ile alakalı yürütülen çalışma ve faaliyetler hakkında bir konuşması sırasında görevleri ile bilgiler vererek yeni görevlerinin hayırlı olması temennisinde bulundu.


 
Aday öğretmenlerin okul dışı faaliyetleri kapsamında Valiliğin iş ve işlemleri ile ilgili olarak Afyon Lisesi Konferans salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Vali Hakan Yusuf Güner`in yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, 150 si il merkezinden toplam 254 aday öğretmen katıldı.



 
İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın’ın aday öğretmenlerle ilgili bilgi vermesinden sonra söz alan Vali Hakan Yusuf Güner; " Hizmet içi eğitim ve adaylığa kabul sürecinizin hayırlı olmasını Cenab-ı Allahtan niyaz ediyorum.



Umarım bu etap ve bundan sonraki yerine getireceğiniz etaplar, sizler için iş başı yapmadan önce faydalı ve yararlı tecrübe ve uygulamaları görmenize vesile olur. Aslında eğitim öğretim hizmetleri son derece önemli, ancak bir o kadar da meşakkatli bir iştir. Sizler aslında işin uzun sürecine baktığımızda 30 yıl ve 35 yıl sürecine baktığımızda kendiniz açısından zor bir sürece talip olmuş oluyorsunuz.



Ama ülkemiz açısından bir o kadar önemli bir yolu kat ettirecek kişiler olarak sizler bu işe talipsiniz. Genelde bizler öğretmen ve eğitim camiasındaki diğer arkadaşlarda tespit ettiğimiz husus mevcut ekonomik imkansızlıklar ve ekonomik zorluklar nedeni ile öğretmen kardeşlerimizin gerçekten kendilerini çok fazla donanımlı hale getirecek fırsatları bireysel olarak elde edemedikleri yönündedir.



Özellikle son dönemlerde devletimizin, ülkemizin ve bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığımızın sunmuş olduğu kaynak ve imkanlar sayesinde öğretmenlerimizin bir çoğunun yurt dışı tecrübesinin olduğunu, büyük kısmının bilgisayarlarla ve bu anlamda da kendilerine yön verecek Milli Eğitim Bakanlığına ait bir eğitim modülü ile buluştuklarını gördüm. Aslında öğretmen arkadaşlarımızın bu imkanları ve kapasiteleri iyi kullanıp ideal sahibi olmaları halinde önlerinin de açık olabileceğini değerlendiriyorum.



İnanıyorum ki sizler yeni jenarasyonlar ve yeni nesiller olarak daha yeni eğitim metodolojileri ve teknikleri ile daha kolay buluşacak kabiliyete ve potansiyele sahipsiniz. Sizlerin gençlerle buluşmasının daha güzel seçeneklere ve imkanlara yol açacağını değerlendiriyorum. Eğitimde eğitimcilerimizin yaşadığı en büyük sorun imtihan sorunundan sonra veya imkansızlık sorunundan sonra motivasyon sorunu oluyor. Genelde gittiğiniz yerlerde, görev yaptığınız yerlerde her şey önünüze hazır gelmiyor. Bunları bizde yaşadık zamanında.




İlk kaymakamlığa başladığımız ilçede kaymakamlık binası bile yoktu. Masa sandalye bile yoktu. Şu anda fiziki olarak imkanlar fena olmamakla beraber öğretmen arkadaşlarımızın genelde yaşadıkları, gerek bazı görev yaptıkları yerdeki rahatsızlıklar, gerekse hayallerindeki hayatla karşılaştıkları fotoğrafın tam örtüşmemesi sebebi ile zaman içerisinde öğretmene, öğretmen olarak idareye, öğretmen olarak veliye, öğretmen olarak öğrenciye karşı ilgisizliklerin zaman içerisinde oluşabildiğini de maalesef müşahede ediyoruz.



Heyecanını yitirmeyen arkadaşlarımızın da gerçekten kendilerini hem dinamik halde tuttuklarını, hem de çok güzel sürprizler ve eserler bırakarak bulundukları görev yerlerinde güzel hatıralarla başka yerlere ayrıldıklarını görüyoruz. Onun için imkânsızlıkları ve yetersizlikleri olabildiğince sorun etmeyen bir psikolojiye hazır olmanız gerekiyor. İkincisi motivasyonunuzu kaybetmeyecek bir aşk ve şevkle eğer hayata bakarsak her işte olduğu gibi öğretmenlik mesleğinde de başarılı olacağımızı düşünmemiz ve ona göre hareket etmemiz gerekiyor.



Öğretmenlikte bir üçüncü husus ise öğretmenlerin genelde küçük yerlerde görev yapmaları sebebiyle kendi özel yaşamları çerçevesinde de fedakârlık göstermek zorunda kalmalarından dolayı özenli ve dikkatli bir yaşama, ihtimamlı ve düzenli bir hayata sahip olmak zorunda olduklarını bilerek bu işe başlamaları gerektiğini anlamaları gerekiyor. Bu yönüyle özel yaşamı çok uçlarda olan insanların öğretmenlik görevinde var olmaları ve öğretmenlik görevini başarılı bir şekilde sürdürmeleri maalesef çok mümkün olmuyor.



Bunun dışında şüphesiz ki bulunduğunuz yerlerde insanlarla ve öğrenciler vesilesiyle öğrenci velileriyle oluşturacağınız gönül bağları da sizin meslek yaşantınızda size hayat veren, size ışıltı veren, size yön veren, en büyük güzellikler olacaktır. Bu yönüyle tabi biz şöyle bir 25 yıl öncesine döndüğümüzde ve 25 yıl hatta 30 yıl öncesini düşündüğümüzde hem sizler yeni bir jenerasyonsunuz, hem de imkân ve kapasite olarak gerçekten 25 yıl öncesine göre çok çok kıyas edilmeyecek güzelliklerle ve imkânlara sahipsiniz. O yönüyle de şanslısınız.



Ben bu bağlamda Milli Eğitim hizmetlerinde görev alacak öğretmen adayları olarak sizlerin bu üç hususu mutlaka çok iyi hissetmeniz, çok iyi idrak etmeniz, çok iyi muhasebe etmeniz gerektiği kanaatindeyim. Bunları yapmazsanız kendinizi yenileyemezsiniz, geliştiremezsiniz ve maalesef o zaman yetersiz bir eğitimci ve niteliksiz bir pozisyona kendinizi düşürmüş olursunuz. Onun için şimdiden sizin kollarınızı sıvayıp hem geleceğin neslini yoğuracak, hem de geleceğin eğitim stratejisinde yer alacak kişiler olarak kendinizi şimdiden hazırlamanız gerektiğini düşünüyorum.




Ayrıca artık yüksek lisans yapmak, doktora yapmak eskisi gibi zor değil çünkü hemen hemen her ilde bir üniversite var. Üniversitelerle bağınızı koparmayın, irtibatınız koparmayın. Mümkün mertebe yüksek lisans yapmaya, doktora yapmaya gayret edin, çünkü bana göre doktora yapmış bir insanın eğitim mekanizması içerisinde yer alması o yere, o mekâna, o ortama mutlaka kalite ve farklı bir bakış, üst bir bakış sunacaktır. Bu yönüyle yeni projeleri, yeni enstrümanları kullanma şansınız da daha teknik hale gelecektir.




Bunu da sizlere tavsiye ediyorum. Sizler Milli Eğitim Bakanlığı personelisiniz ama illerde yaptığınız iş ve il yönetimi sebebiyle Kaymakamlar, Vali Yardımcıları ve Valilerle daha çok muhatap olma durumunuz söz konusu oluyor. Milli Eğitim Müdürlüğü zaten sizin kendi teşkilatınız, kendi kurumunuz olduğu için otomatik olarak irtibatınız oluyor. Biliyorsunuz Türkiye’de il yönetim sistemi yetki genişliği esasına göre Valiler ve Kaymakamlar tarafından yürütülüyor. Bu bizim anayasamızın da bir hükmüdür. Bu çerçevede illerde Milli Eğitim teşkilatı ve kurumları Valiliğe bağlı olarak hizmet sunuyorlar.



Bu yönüyle sizlerin gerek sicil amiri gerek disiplin amiri boyutuyla ikinci aşamada ikinci etapta karşınıza daima mülki idare amirleri çıkacaktır. Bu yönüyle tabi sizlerin Valilik ve Kaymakamlıklarla irtibatlarınızda mutlaka Valilik mekanizması nedir, Kaymakamlık mekanizması nedir. Bu anlamda buranın bizim üzerimizdeki yetkileri nelerdir. Bunları da çok iyi anlamanız, çok iyi kavramanız gerekiyor.




Sonuç itibariyle hepiniz devlet memurusunuz. İlçelerde en üst düzeyde devlet memuru kaymakam olduğu için kaymakamlıklarla işbirliği yapmanız, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kanalıyla kaymakamlıklarla yaptığınız hizmetleri iyi bir şekilde sunmanız önem taşıyor. Bu yönüyle bizler genelde Milli Eğitim camiasıyla çok iç içe, çok yakın, çok dip dibe, çok diz dize oluyoruz. Bunu niçin anlatıyorum. Şunun için anlatıyorum.



Sizler eğer kafanızda tahayyülünüzü, sisteminizi, mekanizmanızı doğru oluşturamazsanız amirleriniz ve sorumlu olduğunuz kişilerin kim olduğunu idrak edemezseniz doğru kurguları oluşturamazsınız. Bir kısmınız köylerde görev yapacaksınız. Bir kısmınız ilçelerde, beldelerde, bir kısmınız illerde görev yapacaksınız. Bir öğretmen her şeyden önce kendisine saygı duyulmasını istiyor ise önce kendisi kendisine saygı duyacak, kendisi kendisine değer verecek. Daha sonra da öğrencilerin, velilerin ve arkadaşlarının kendisine saygı duymasını ve değer vermesini bekleyecek.




Maalesef şimdi bir sendika hastalığı genel olarak bizim zamanımızda yoktu yeni oluştu. Kimileri işte efendim sendikal hakkımız var, sendika üyesiyiz şöyle hareket ederiz. Benim size tavsiyem şudur. İyi bir öğretmen olmaya gayret edin. Çünkü sizin mesleğiniz öğretmenliktir. Bu şu anlamda değil yani sendikaları inkar etmek, yok saymak anlamında değildir. Bir öğretmen imgesinin saygınlığını kendisinde oluşturacak bir düzeni, ihtimamı göstermeleri gerekir.




Şu an ki kamu rejimimiz henüz daha performans sistemine dayalı bir yönetim yapısına giremedi. Ama ben inanıyorum ki önümüzdeki süreçte yani kamu personelinin performans odaklı bir yönetim anlayışıyla, performans kriterlerine var olması zaruri hale gelecek. Testiyi taşıyanla testiyi kıran aynı kefeye konmayacaktır. Hatta testiyi kıran ödüllendirilmeyecek.



Şu an ki çelişkilerden maalesef birisi budur. İnşallah önümüzdeki dönemde bu sistemin düzene gireceğini umut ediyorum. Eğitim sistemimizin son dönemlerde yaşadığı süreç, özel okullar sistemini bünyemize dahil etti. Artık bırakın illeri, belli büyüklükteki ilçelerde bile özel okulların oluştuğunu ve var olmaya da devam ettiğini görüyoruz. Bu anlamda nitelikli, vasıflı, becerikli, öğretmen-öğrenci ilişkilerinde başarılı olan kişiler şimdiki süreçte daha ön plana çıkacak. Dolayısıyla nitelikli olanların değerlendirilmesi ve vazgeçilmez olması da bu anlattığım hususlarla mümkün olacaktır.



Diğerleri zannediyorum bu sistemden ayrılmak zorunda kalacaklar. Bu yönüyle sizlerin illerdeki, ilçelerdeki, beldelerdeki ve köylerdeki birinci amirleriniz Milli Eğitimdeki yöneticiler, ikinci amirleriniz Mülki İdare Amirleridir. Bu yönüyle bu sistemi, bu mekanizmayı ve bu yapıyı bilmeniz lazım. Vatanınızı, ülkenizi, bayrağınızı ve devletinizi çok sevmeniz lazım. Bu iş gönül işidir. Yürek işidir. Bu yönüyle inşallah Cenab-ı Allah bahtınızı iyi eder.




Aynı zamanda bu sürecin ilimiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Bu vesile ile sizleri tanıdık, sizlerde bizleri tanıdınız. Ayrıca ilimizde görev yapacak arkadaşlara EKAP projesini yakından incelemelerini ve biraz daha dahil olmayı tavsiye ediyorum. Başka illere gidecek olan arkadaşlarımızın da bu projeyi merak edip, gittikleri illerde uygulamalarını tavsiye ediyorum. Yüce Allah herkesin yolunu ve bahtını açık eylesin."dedi.


Anahtar Kelimeler:

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.