Sağlıklı yaşam için böbreklerinizi koruyun

Sağlıklı yaşam için böbreklerinizi koruyun

13 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından bir açıklama yapıldı.

“Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır”

Yapılan açıklamada, “Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönemde ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizdeki durum daha da kötüdür. Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı büyük bir tarama çalışması, Türkiye’de her 6–7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir” denildi.

“Kronik böbrek hastalığı sıklıkla seyreder ve sinsi bir şekilde ilerler”
Açıklama şöyle sürdürüldü; “Kronik böbrek hastalığı sıklıkla seyreder ve sinsi bir şekilde ilerler. Özellikle erken evrelerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle birçok hastaya zamanında tanı konulamaz. Teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığı iki önemli sonuca yol açar. Bunlar, böbrek işlevinin ilerleyici kaybı sonucu son dönem böbrek yetmezliği gelişmesi ve özellikle eşlik eden kalp-damar hastalıklarına bağlı erken ölüm riskidir.”


“Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur”
Kronik böbrek hastalığının erken dönemde saptanmasının önemine dikkat çekilen açıklamada, “Erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir ve yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur. Kronik böbrek hastalığının tanısı oldukça kolay ve ucuzdur. Kanda kreatinin ve idrarda protein ölçümü tanının büyük oranda konulmasını sağlar. Dünya Böbrek Gününde kronik böbrek hastalığı için risk altında olan herkesi bu basit testleri yaptırmaya davet ediyoruz” diye değerlendirmede bulunuldu.

Açıklama şu sorularla sonlandırıldı; “Diyabetiniz var mı? Kan basıncınız yüksek mi? Kalp hastası mısınız? Ailenizde böbrek hastası var mı? Kilonuz fazla mı? Sigara içiyor musunuz? Yaşınız 60’dan büyük mü? Bu sorulardan en az birisine yanıtınız evet ise, kronik böbrek hastalığı için risk altındasınız. Test yaptırmak için doktora başvurunuz.”



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.