Mimarlık yaz okulu AKÜ`de başlıyor

Mimarlık yaz okulu AKÜ`de başlıyor

Çimento Müstahsilleri Birliği’nin (TÇMB) mimarlara yönelik yayımladığı Betonart dergisinin çimento ve betonun alternatif kullanım olanaklarını araştırmak, çevre duyarlılığını ve fiziksel çevre kalitesini arttırmak amacıyla mimarlık bölümü öğrencileri için 2002 yılından beri düzenlediği “2014 Betonart Mimarlık Yaz Okulu”, 12-23 Ağustos 2014 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Kampusünde gerçekleştiriliyor.
 

Yaz Okulu, 12 Ağustos 2014 tarihinde AKÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen açılış töreni ile başladı. Açılış konuşmaları ile başlayan törende ilk olarak TÇMB İletişim ve Dış İlişkiler Müdürü Çağlan Becan söz aldı.


Becan, “13 senedir yapılan faaliyetler çerçevesinde Betonart birçok faaliyet gerçekleştirmiştir.


Mimarlarımıza konferanslar verdirdi, yaz okulları açtırdı, zaman zaman da kurslar düzenlemekte. Dolayısıyla Betonart Firması tamamıyla mimarlara yönelik faaliyetleri ile biliniyor. Bu program; sektörün, üniversitelerin birliği ve Betonart’ın katkılarıyla bugüne kadar başarılı oldu, eminim bundan sonra da öyle olacak” dedi.
 

Betonart Mimarlık Yaz Okullarının olmazsa olmaz ortakları bulunduğunu ifade eden Becan, “Bu ortaklar ile TÇMB koordinasyon sağlıyor.


Öncelikle bir üyemizle bulundukları ortamda bizimle işbirliği yapıp yapmayacaklarını öğreniyoruz, sonra o lokasyonda, o bölgedeki üniversitelere bakıyoruz. Bu üniversitelerde mimarlık bölümünün olup olmadığına, bizi kabul edip edemeyeceklerine bakıyoruz.


Bu hazırlık çerçevesinde bazı üniversiteler bazı doğal nedenlerle bizi kabul edemiyorlar. Bazı üniversiteler ise imkânlarının son kırıntısına kadar böyle bir program için canı gönülden yanımızda oluyorlar.


Çalışma yapmak için Afyonkarahisar’ı seçtiğimiz zaman Afyon Kocatepe Üniversitesi’ni araştırdık. Mimarlık bölümü yoktu, iç mimarlık bölümü yeni açılmıştı ve çok küçük bir birimdi. Mimarlık bölümü olsa daha mı iyi olurdu diye düşündük ancak hiçbir eksikliğini duymadık.


Umarım Mimarlık Fakültesi açıldığı zamanda geliriz. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ve ekibi her zaman bizim yanımızda oldu, bu yüzden çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.



Çimsa Çimento Genel Müdür Yardımcısı Ülkü Özcan ise, “Afyon, Çimsa’nın bir evidir. Bu yüzden öncelikle evinize hoşgeldiniz diyorum” dedi.


Çimsa Çimento’nun Betonart Mimarlık Yaz Okulu’nun ana sponsoru olduğunu belirten Özcan, “Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin katkıları ve ev sahipliği ile bu etkinlikte yer alıyor olmaktan mutluluk duyuyorum.


Burada hem bilgi birikimine katkı sağlamak hem de çimento sektöründe bizi rakiplerimizden temel olarak ayıran beyaz çimento ve özel ürünlerimiz ile yapacağınız uygulamaları deneyimleyebilmeniz için özellikle bulunmak istedik” diye konuştu.



Çimsa Çimento hakkında bilgiler veren Özcan, “Mersin’de 1972 yılında tek fabrika olarak sektöre adım attık, bugün ise, 6 fabrika olarak hizmet vermekteyiz.


Özellikle beyaz çimento alanındaki faaliyetlerimiz ile farklılık gösteriyoruz. Sektörde yarattığımız farkı, burada sizler de uygulamalarınız ile ortaya koyacaksınız. Bütün katılımcılara keyifli, verimli ve ezber bozan bir süreç diliyorum” dedi.
 

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da “Mimarlık gibi uygulamalı bir bilim dalını bina içlerinden stüdyolardan çıkartıp, böylesine organizasyonlarla dış çevreyle buluşturan, farklı becerilere sahip bireylerin bir fikir etrafında biraraya gelerek, aynı zamanda teori ve pratiği de buluşturarak, takım halinde çalışmayı da özümseyebilecekleri bu yaz okulunun hazırlık sürecinde emeği bulunan herkese şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
 

Rektör Solak sözlerini şöyle sürdürdü: “Her geçen gün hızla büyüyen ve gelişen kampüsümüzde, yapacağınız 10 günlük meşakkatli çalışmanın sonucunda örnek bir projenin ortaya çıkacağına inanıyorum.


Bizler de en az sizler kadar heyecan duyuyoruz. Tasarlanmak üzere belirlenen alanın, çevresinde devam eden inşaatlar nazara alındığında bizim için ayrı bir önemi bulunduğunu belirtmek isterim.


İnşaatı tamamlanmak üzere olan 3 bin kişi kapasiteli Merkezi Yemekhanemiz ile Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerimizin Laboratuvar Binası, hâlihazırda hizmet vermeyi sürdüren Sosyal Tesislerimiz ve Kongre Merkezimiz bu alanın çevresinde yer alıyor.”



13 yıldır düzenli olarak gerçekleştirilen, mimarlık öğrencilerinin daha mezun olmadan eserler üretebildikleri “Yaz Okulu”nun ülkemiz mimarlık eğitimine de katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Prof. Dr. Solak, yaz okulu küratörüne, moderatörlere, tatillerinden feragat ederek Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen öğrencilere ve tüm uygulayıcılara başarılar dileyerek sözlerini tamamladı.
 

Son olarak söz alan Yaz Okulu Küratörü Murat Şanal, “Son 6 aydır bu program için yoğun bir çalışma içindeyiz. Daha önceki deneyimlerinden gelecekte bir takım hedefler belirlemek amacıyla oldukça hassas bir biçimde tema belirlendi.


‘Bağlantı konusu’na hep birlikte karar verdik. Ondan sonra konuyla örtüşen bir yer seçtik. Hem ilgi grupları hem uzman grupların fikirlerinin nasıl uygulamaya geçeceği konusunda araştırmalar yaptık.


Çimsa’dan bu süre içerisinde hep destek gördük. Bu konuya çok uzun süredir kendini adamış eğitim uzmanları kendini zorlayarak bu konuda yoğun bir çalışma yaptı. Bu bir ekip işi. Katılımcı sayısı kadar bir ekibimiz var” dedi.



Şanal, “Bağlantı temasını seçmemizin birkaç ilkesi var. ‘Bağlantı’, bugün pek çok meslek alanında en iyi şekilde kurgulanması gereken önemli bir konu. Mimarların görevi ise bunu yapılı çevreye uyarlamak.


Bizim görevimiz esasında oldukça önemli. Kullanacağımız her malzeme çok kötü sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden sorumluluğumuz fazla. Yapılı çevre insanlara ve topluma enerji verecek şekilde olmalı” diye konuştu.
 

Verilen aranın ardından gerçekleştirilen 2. oturumda ise program yürütücüsü Mimar Ferhan Yalçın bir konuşma yaparak katılımcıları tema ve program süreciyle ilgili bilgilendirdi.
 

TÇMB tarafından AKÜ ev sahipliğinde Çimsa, Betonart, Fibrobeton, Tag Platform işbirliği ile gerçekleşecek olan “2014 Betonart Mimarlık Yaz Okulu”nun bu yılki teması “Bağlantı” olarak belirlendi.


ŞANAL Mimarlık’ın küratörlüğünde düzenlenecek olan 2014 Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerinden 40’a yakın Mimarlık Bölümü öğrencisi katılıyor.



Anahtar Kelimeler:

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.