Gözden kaçırmayın
OEDAŞ Yenilikçi çözümler üretiyorProgramda yeni açıklanan asgari ücret rakamları ekseninde ekonomi değerlendirildi.
Asgari ücretin Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından 2018 yılı için brüt 2029, net ise 1603 TL olarak açıklandığını kaydeden Gazeteci İsmail Akar, ?Komisyonda 15 kişi yer alıyor. Açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından yapıldı ve kararın oy çokluğu ile alındığı bildirildi. Asgari ücretin üç tarafı var. Bu üç kesimin birincisi vergi ve SSK primini alan Hükümet, ikincisi cebinden para çıkan işveren ve üçüncüsü ise cebine para giren işçi.
2016 yılında asgari ücret 494 Euro, 2017?de 432 Euro ve 2018 yılında ise 352 Euro. Yani iki yıl içerisinde yaklaşık 50 Euroluk bir düşme var. İşveren tarafından bakacak olursak bir işçinin SSK primi bedeli 760 TL ücret ödüyor. Eğer indirimli olursa bu ücret 660 TL?ye düşüyor. Yani işverenin cebinden çıkan parada 150-160 TL?lik bir fark oluşuyor. Genel maliyete bakıldığında ise bir işçinin işverene maliyeti 2018 için 2 bin 485 TL. Yani yaklaşık 200 TL asgari ücrete zam yapılmış oldu? diye konuştu.
?Açlık sınırının altında bir ücret alıyorlar?
Asgari ücretin geçim endekslerine göre tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, ?Ama açıklanan rakam geçim endeksinin altında. Geçen yıl seçimler nedeniyle asgari ücret yükseltilmişti. Bu sene de biraz daha yüksek tutulabilirdi. Beklentilerin altında kalan bir rakam açıklandı. Bunun işverene maliyeti olabilir, küçük işletmelerin ödemeleri zor olabilir ama insanlara da geçinebilecekleri bir ücret verilmesi gerekir. Asgari ücretlinin herhangi bir sendikal gücü yani yaptırım gücü yok. Kaderleri o komisyonun aldığı kararla belirleniyor. Asgari ücretle geçim oldukça zor. Kira, elektrik, su, yakacak ücretlerini düşününce asgari ücretlinin gıdaya ayıracak ücreti kalmaz. Açlık sınırının altında bir ücret alıyorlar. Maalesef yıllardır ülkemizde gelir dağılımında bir adalet sağlanamadı? şeklinde konuştu.
?Bu konuda bir türlü düzenleme yapılamadı?
Devletin asgari ücret konusunda hem alan, hem veren hem de düzenleyen pozisyonunda olduğunu belirten Gazeteci Polat Yılmaz, ?Bu bence çok garip bir durum. Asgari ücret yıllardır tartışılıyor. Bu konuda bir türlü düzenleme yapılamadı. Asgari ücret her yıl açıklanır ve yıllardır da yeterli bulunmaz. Ak Parti iktidarı asgari ücreti süreç içerisinde ciddi miktarda arttırdı. Bence devlet bu kadar tartışmalı bir konunun içerisinde yer almamalı. Bunu düzenlemek yerine işverenin ödeyeceği sigorta ve vergiyi düzenlemeli. Asgari ücret yaklaşık 6 buçuk milyon kişiyi ilgilendiriyor. Asgari ücretle çalışan bir işçi diyelim emekli oldu. Emekli olduğunda alacağı maaşı kim düzenleyecek? Alacağı maaş yine asgari ücret düzeyinde veya altında olacak. Bu kişi nasıl geçinecek? Bence sıkıntı asgari ücreti belirlemede değil, sigorta primlerini belirlemede? diye görüşlerini açıkladı.
?Önümüzdeki yıl ciddi bir işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalabiliriz?
Asgari ücretin geçmişten bu yana her açıklandığı dönemde yeterli bulunmadığını kaydeden Gazeteci Ertuğrul Sevim, ?Fakat ülkemizde son 3 yılda en fazla ücreti artan kesim asgari ücretliler oldu. 800-900 TL?den bugün 1600 TL?ye gelindi. İşverene maliyeti ise bu rakamdan da fazla. Önümüzdeki yıl ciddi bir işsizlik sorunuyla da karşı karşıya kalabiliriz. Yeni asgari ücret zammından sonra bunu ödeyemeyen işverenler asgari ücretli işçilerini çıkarabilirler. Yapılan yüzde 14 oranındaki zam şu anki ülke şartlarında azımsanacak bir zam değil. Mesela işçi ve memur daha düşük zamlar aldı. İşveren açısından yine kıdem tazminatı ödemeleri de oldukça yüksek. İşverenin gelirleri artmadı. Şu anda işverenler için kıdem tazminatı ödenemez duruma geldi. Ne yazık ki yüksek maliyetler yüzünden birçok işletme fazla olan işçilerini çıkarıyor. Belki önümüzdeki yıl daha fazla işçi çıkarılacak? şeklinde konuştu.
Basın Odası programının son bölümünde 2017 yılında ilimiz, ülkemiz ve dünya açısından yaşanan önemli olaylar da konuşuldu. Program tüm yorumcuların yeni yıl kutlamaları ile son buldu.
Yorumlar
Yorum Yap