Gözden kaçırmayın

OEDAŞ Yenilikçi çözümler üretiyorOEDAŞ Yenilikçi çözümler üretiyor

Basın Odası?nın sezon finalinde hafta sonu düzenlenen YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) nedeniyle bu konu işlendi.
 
Basın Odası?nın 20 yıldır devam ettiğini ve 797?nci programı gerçekleştirdiklerini belirten Gazeteci İsmail Akar, ?Her yıl yaz başında olduğu gibi bu yıl da sezon finalimizi gerçekleştiriyoruz. Eylül ayında kaldığımız yerden programlarımızı sürdürmeyi istiyoruz. YKS sınavına 2 milyondan fazla öğrenci katıldı.
 
Tüm öğrencilerin gönüllerinden geçen bölümlere girmesini diliyoruz. İlk gün Temel Yeterlilik, ikinci gün ise Alan Yeterlilik Sınavları düzenleniyor. Eğitim tüm toplumların en önemsedikleri konuların başında geliyor. Üniversiteye giriş sınav sistemi de sık sık değişikliğe uğradı. İsmi değişse de sınav uygulaması sürdürülüyor. Ülkemizin geleceği olan gençlerimizin girdiği YKS?de tüm adaylara başarılar diliyoruz? şeklinde konuştu.
 
?Çocuklara haddinden fazla yük yüklüyoruz?
YKS?nin sadece öğrenciler açısından değil aileler açısından da oldukça önemli olduğunu vurgulayan Gazeteci Ahmet Tunca, ?Çocuklar üniversite sınavında başarı yakalayamazsa ailesinde adeta büyük bir deprem yaşanıyor. Çünkü çocuklar okula başladıklarından itibaren şartlandırılıyor. Çocuklar, yarış atı gibi sınavdan sınava koşuyorlar. Hep en iyi liseye, en iyi üniversiteye gitmeleri konusunda şartlandırılıyorlar. Ben bir eğitimci olarak günümüzde öğrenci olmak istemezdim. Çocuklara haddinden fazla yük yüklüyoruz. Bir ülkenin nüfusu kadar, iki milyondan fazla öğrenci sınava giriyor. Dört yıllık bölümlere giremeyen çocuklar iki yıllık yüksekokullara girmek durumunda kalıyorlar. Bu ara eleman yetiştiren okullar maalesef gereken önemi göremiyorlar? diye değerlendirmede bulundu.
 
?Üniversitelere bu kadar yığılmanın olmasını doğru bulmuyorum?
 
Üniversite sınavlarında başarının sağlanması için ailelerin de büyük çaba sarf ettiklerini kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, ?Bence en büyük sıkıntı üniversiteden mezun olan çocukların büyük bölümünün kendi mesleğini yapmamalarıdır. Çünkü okudukları bölümle ilgili iş sahası fazla olmayınca mezun olanlar da başka alanlara yöneliyorlar. Üniversitelere bu kadar yığılmanın olmasını doğru bulmuyorum. Ara eleman yetiştiren okulların daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum. Ama kimse ara eleman olarak kalmak istemiyor. Bu da diploması olan ama o mesleği yapmayan kişi sayısını arttırıyor. Bugüne kadar üniversite sınavlarının kaldırılacağı hep söylendi. İsimler değişti ama sınav kaldı. İşin dış çerçevesiyle uğraşılması doğru değil? şeklinde konuştu.
 
Gazeteci Ertuğrul Sevim il dışında bulunduğundan programa katılamadı. Basın Odası yeni yayın döneminde kaldığı yerden yayınlanmaya devam edecek.