Tarih: 31.07.2018 23:35

?Diyabetik ayak yaralarında ayak bakımı çok önemlidir?

Facebook Twitter Linked-in

Gün FM Genel Yayı Yönetmeni Faruk Bangir?in sorularını yanıtlayan Aşçı diyabetik ayak enfeksiyonları konusunda bilgiler verdi.

 

?Diyabetik ayak tanısı, muayene ile başlar? diyen Aşçı, ?Yaraya yaklaşımda yara sınıflandırmasını sağlıklı yapabilmek önemlidir. Bölgesel enfeksiyon bulguları yara çevresinde ısı artışı, kızarıklık, şişme ve akıntıdır. Ağrı ve duyarlılık, nedeni ile azdır veya hiç yoktur. Enfeksiyonun tanısı amacıyla birçok farklı test kullanılabilir. Ayağı tehdit eden ciddi enfeksiyonlarda dahi kanda beyaz küre sayısı artışı, vakaların ancak yarısında gözlenir.  Eritrosit sedimantasyon hızı (ESR) genellikle yüksektir. Kan kültürlerinde üreme gözlenme olasılığı % 10 ? 15 civarındadır? diye konuştu.

 

?Tedavinin düzenlenmesi gerekir?

?Hasta ile ilk kez karşılaşıldığında en doğru yaklaşım, tüm sistemlerin muayenesinin yapılarak diyabetin diğer komplikasyonları açısından hastayı genel bir değerlendirmeye almaktır? şeklinde bilgi veren Aşçı, ?Daha sonra ayak muayenesi sonucu hasarın boyutlarına göre sınıflandırmanın yapılması ve tedavinin düzenlenmesi gerekir. İlk aşamada amaç komplikasyonları ve enfeksiyonları engellemek, enfeksiyon gelişmiş ise ampütasyonu önlemektir. Tedavi; kan şekerinin kontrolü, gerekli durumlarda cerrahi debridman, apselerin boşaltılması ve antibiyotik rejimlerini içeren kapsamlı bir yaklaşımı içerir? şeklinde değerlendirmede bulundu.

 

Ayak yaralarının önlenmesinde ayak bakımının çok önemli ve etkin bir yeri olduğunu kaydeden Aşçı, diyabet hastalarının hastalıkları hakkında bilinç ve bilgi düzeylerinin arttırılması ayaklarının günlük muayene ve bakımına aktif katılımı sağlayacağını belirtti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —