Tarih: 30.01.2019 04:49

Grip salginindan çocuğumuzu nasil koruruz?

Facebook Twitter Linked-in

Afyonkarahisar Fuar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Lale Camcı, Vatandaşları grip salgını konusunda uyardı.

 

Camcı yapmış olduğu bilgilendirmede şu ifadelere yer verdi;

 

"Etkeni virüsler olan bulaşıcı bir hastalıkır. Genelde el teması ve hava yolu ile geçer. Kreş ve okul gibi toplu yaşam ortamlarında bulaşma kolaylaşır. Okul öncesi çocuklar yılda 5?7 kez soğuk algınlığı geçirirken, zamanla sayı azalır ve erişkin yaş grubunda yılda 2?3 kez olur.

 

Soğuk algınlığının belirtileri; boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, halsizlik, ateş, kuru bir öksürük ve iştah kaybıdır. Hastalık genelde 3?10 gün sürer.

 

Soğuk algınlığına yakalanmamak için hastalık belirtileri olan kişilerle temas edilmemeli, hasta olan kimselerin öksürürken ve hapşırırken ağız ve burunlarını kapatmaları, burun temizliğinden sonra sık sık ellerini yıkamaları, kalabalık yerlerden uzak durmaları gerekmektedir.

 

Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. İstirahat ve bol sıvı gıda alması önemlidir. Bebeğin burun temizliğinin yapılması, eğer sert kabuklar ile tıkalı ise önce serum fizyolojik damlatıp yumuşatılması gereklidir.

 

Bebeğin ateşi yoksa sıcak tutulması ve ortamın havasındaki nemin arttırılması faydalıdır. Bebeğinizin bulunduğu ortamda sigara içmeyin ve odasını düzenli olarak havalandırın. Bebeğinizi sık sık emzirin. Sıvı gıdaların bol miktarda verilmesi ateş ve burun salgıları ile kaybedilen sıvıyı yerine koyacağından önemlidir.

 

Bebeklerinizin huzursuzluğu ve ateşi için ateş düşürücü (parasetamol) kullanabilirsiniz ancak soğuk alğınlığı ve öksürük ilaçlarını doktor kontrolü olmadan kullanmak doğru değildir. Soğuk algınlığının spesifik bir tedavisi yoktur. Antibiyotikler de başka bir mikrobik durum ortaya çıkmadıkça soğuk algınlığında bir fayda sağlamaz.

 

Bazen soğuk algınlığı şeklinde başlayan belirtiler; sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşi ve zatüre gibi hastalıkların gelişmesi üzerine ağırlaşabilir. Çocuğunuzun boğaz ağrısının şiddetlenmesi ve uzun sürmesi, öksürükle birlikte koyu balgam gelmesi, ateşin 38.5 C üzerinde birkaç gün devam etmesi, hırıltılı ve hızlı soluması, yutma güçlüğü, beslenememe, kulak ağrısı, uyuklama, dudak çevresinde morarma veya genel durumun kötüleşmesi gibi belirtilerden herhangi birinin görülmesi halinde hemen çocuk doktorunuza ya da bir sağlık kuruluşuna getirmeniz gerekmektedir."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —