Tarih: 18.09.2018 18:42

?Prostat kanserinde erken tanı çok önemlidir?

Facebook Twitter Linked-in

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir?in sorularını yanıtlayan Çidem 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla bu hastalıktan bahsetti.

 

Prostatın erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezi olduğunu belirten Toplum Sağlığı Merkezi?nden Dr. Savaş Çidem, ?Prostat kanseri prostatın kontrolsüz büyümesidir. Erkeklerde ileri yaşlarda görülen en sık kanser türlerinden biridir. Kesin nedeni bilinmemektedir. Yaş ilerledikçe risk artar. Birinci derecede akrabasında prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riski daha yüksektir. Beslenme alışkanlıkları prostat kanseri riskini arttırabilir. Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermez. Kanser dokusu büyüdükçe sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, kesik kesik idrar yapma, zor idrar yapma, ağrılı idrar yapma, kanlı idrar yapma gibi belirtiler ortaya çıkar? diye konuştu.

 

?Prostat kanseri erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır?

 

Prostat kanserinin erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Çidem, ?Teşhisi ultrason, biyopsi, akciğer grafisi, bilgisayarlı tomografi ve sintigrafi ile konulur. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi prostat kanserinde de erken teşhis çok önemlidir.

 

Erkeklerde 50 yaşından itibaren yılda bir prostat kanseri muayenesi ihmal edilmemeli, mutlaka yaptırılmalıdır. Yüksek risk grubunda bulunan erkeklerde daha erken yaşlarda tarama önerilmektedir? şeklinde değerlendirmede bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —