Gözden kaçırmayın

OEDAŞ Yenilikçi çözümler üretiyorOEDAŞ Yenilikçi çözümler üretiyor

itiraz edilmezse veya itiraz edilip de teknik heyet tarafından itirazın reddi gerçekleşirse ve iptal davası da açılmazsa, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yıkıma ilişkin gerekli sürece start verilir ve ilgili belediyeye bildirim ginderilerek riskli yapının yıkımının sağlanması istenir. Riskli yapının yıkımıyla birlikte veya öncesinde arsa sahipleri bir yüklenici(müteahhit) ile anlaşmak suretiyle arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi akdedebilir ve yeni bir yapı inşa edilmesini sağlayabilir. Sürecin sağlıklı yönetimi için muhataplara mutlaka bir kentsel dönüşüm avukatı ile temasa geçmelerini tavsiye etmekteyiz.

 
6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 8/2-a. Maddesine Göre: "Altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların tahliyesi ve yıktırılması yapı maliklerinden istenir. Maliklere yapılacak tebligatta, riskli yapıyı kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi kullananlara tahliye için malik tarafından bildirim yapılması gerektiği belirtilir. Malik tarafından kiracı veya sınırlı ayni hak sahibine tahliye için bildirim yapılmadığının tespit edilmesi halinde bildirim idarece yapılır."
 
6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 8/2-c. Maddesine Göre: "(a) bendinde verilen bu süre içerisinde riskli yapıların yıktırılıp yıktırılmadığı mahallinde kontrol edilir ve riskli yapılar, malikleri tarafından yıktırılmamış ise, yapının idarî makamlarca yıktırılacağı belirtilerek otuz günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligatta bulunulur."
 
Belediye tarafından maliklere yıkıma dair bilgilendirme yapılır ve 60+30 günlük süre verilir. Bu sürede malikler tarafından yıkılmayan riskli yapılar, belediye tarafından yıkılır.

 
Riskli Yapının Güçlendirilmesi
 
Riskli yapıların güçlendirilmesi, kentsel dönüşüm ve riskli yapı uygulamasının temel felsefesiyle, ilgili mevzuat ve yönetmelik ile uyum halinde gerçekleştirilmişse yıkım işlemini engelleyecektir.
 
6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 8/5. Maddesine Göre: "Riskli yapının yıktırılması yerine güçlendirilmesinin istenilmesi durumunda riskli yapının yıktırılması için ikinci fıkra uyarınca maliklere verilen süreler içerisinde; maliklerce, güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunun tespit ettirilmesi, Kat Mülkiyeti Kanununun 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen şekilde güçlendirme kararı alınması, güçlendirme projesinin hazırlatılması ve imar mevzuatı çerçevesinde ruhsat alınması gerekir. Güçlendirme işi, yapılacak güçlendirmenin mahiyetine göre ruhsatı veren idare tarafından belirlenecek süre içerisinde tamamlandıktan sonra tapu kaydındaki riskli yapı belirtmesinin kaldırılması için Müdürlüğe başvurulur."
 
Yönetmelik hükmüne göre riskli yapının güçlendirilebilmesi için:
 

Maliklerce güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunun tespit ettirilmesi,
Kat Mülkiyeti Kanununun 19. maddesi ikinci fıkrası uyarınca, kat maliklerinin beşte dört çoğunlukla güçlendirme kararı alması,
Güçlendirme projesinin hazırlatılması,
İmar mevzuatı çerçevesinde ruhsat alınması
Güçlendirme işleminin, ruhsatı veren idare tarafından verilen sürede tamamlanması

gerekmektedir.
 
Bu işlemlerin tamamlanması akabinde tapu müdürlüğüne başvurularak riskli yapı tespit şerhinin kaldırılması sağlanabilecektir.