Sıcak havalarda bol su için

Sıcak havalarda bol su için

Gün FM?de yayınlanan Sağlık Olsun programına Toplum Sağlığı Merkezi?nden Dr. Bilgehan Çelik konuk olarak katıldı. Çelik programda sıcakların sağlığımız üzerine etkileri konusunda bilgi verdi.

Gün FM?de yayınlanan Sağlık Olsun programına Toplum Sağlığı Merkezi?nden Dr. Bilgehan Çelik konuk olarak katıldı. Çelik programda sıcakların sağlığımız üzerine etkileri konusunda bilgi verdi.

 

?Aşırı sıcaklar beraberinde çeşitli sağlık problemlerini de getiriyor? diyen Çelik, ?Sıcaklar ve özellikle nemin de artmasıyla beraber vücut ısısı da artıyor ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Normalde vücut ısısı terlemeyle dengede tutulmya çalışır ancak aşırı sıcaklarda sadece terlemeyle bu pek mümkün olmuyor.

 

Özellikle yaşlılarda, bebeklerde ve böbrek, kalp, şeker, beyin damar hastalıkları gibi kronik hastalığı olanlarda terlemeyle vücut ısısının dengelenmesi zorlaşıyor. Ortamın nem düzeyinin yüksek olmasını da bunu zorlaştıran faktörler arasında sayabiliriz. Böyle durumlarda yükselen ve dengelenemeyen vücut ısısı kalp ve beyin gibi hayati organlarımızda hasara yol açabilir? şeklinde konuştu.

 

?Yaşlılar susuzluk hissini çok fark etmeyebilirler?

 

Sıcak havalarda bol bol su içilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Çelik, ?Bunu susama hissi gelmeden gün boyunca azar azar yapmalıyız. Normalde günde en az 2,5-3 litreyi bulmalı içtiğimiz su. Hatta yazın bunu 4 litreye çıkarabiliyoruz. Fakat kalp yetmezliği olanların 2 litrede kalmasında fayda var. Yaşlılar susuzluk hissini çok fark etmeyebilirler. Özellikle bu açıdan dikkatli olmalılar. Kafeinli içecekler, alkol ve çay idrar söktürücü özelliklerinden dolayı daha az tüketilmeli.

 

Bol bol su içelim. Açık havada çalışanların daha fazla su tüketmesi gerekir. Tansiyon hastalarının 11.00-15.00 saatleri gibi güneşin daha fazla etkili olduğu saatlerde daha az dışarı çıkmaları ve çıkarken de şapka takmaları daha faydalı olacaktır. Biraz klasik olacak ama güneşe çıkarken de açık renkli kıyafet giymeyi tercih etmekte fayda vardır. Aşırı sıcaklar sıcak çarpmalarına da neden olabilir. Ateş 40 dereceleri bulup komaya kadar gidebilir. Böyle bir durumda da zaman kaybetmeden hasta hastaneye götürülmelidir? diye değerlendirmede bulundu.



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.