🔥 Gözden kaçırmayın
Çalıştığı adliyenin kasasını boşalttıSosyal medyada “kadınlar askere gidecek” paylaşımları hızla yayılırken, iddiaların gerçeği yansıtmadığı açıklandı
TBMM Dilekçe Komisyonu’na bir vatandaş tarafından “kadınlara askerlik zorunluluğu getirilmesi” yönünde dilekçe sunuldu.
Söz konusu önerinin sosyal medyada “Kadınlar da askere gidecek” iddiasıyla yayılması, büyük tartışma yarattı. Ancak iddia gerçeği yansıtmıyor.
Sosyal medya karıştı
Geçtiğimiz günlerde Meclis’e verilen bireysel dilekçede, "Anayasa’nın eşitlik ilkesi hatırlatılarak kadınların da erkeklerle aynı şekilde askerlik hizmetine tabi tutulması" talep edildi.
Bu gelişmenin ardından sosyal medyada “Kadınlara askerlik zorunlu oldu” şeklinde yanlış bilgiler dolaşıma girdi. Vatandaşlar “Kadınlar askere gidecek mi?” sorusunu sıkça sormaya başladı.
Dilekçe yasa teklifi değil
TBMM kaynakları, söz konusu dilekçenin bireysel başvuru niteliğinde olduğunu ve resmî bir yasa teklifi anlamına gelmediğini vurguladı.
Komisyona yapılan bu tür başvuruların yalnızca vatandaş taleplerini ifade ettiğini, herhangi bir yasal değişiklik süreci başlatmadığını belirtti.
Kadınlar için askerlik zorunlu değil
Türkiye’de askerlik hizmeti, 7179 sayılı Askeralma Kanunu çerçevesinde yalnızca erkek vatandaşlar için zorunlu tutuluyor.
Kadınlar ise gönüllü olarak TSK bünyesinde subay veya astsubay olabiliyor, ancak zorunlu askerlik kapsamına dahil değiller.
Dünyada 22 ülkede kadınlar da askerlik yapıyor
Dünyada İsrail, Norveç, Kuzey Kore gibi 22 ülkede kadınlar için zorunlu askerlik uygulaması bulunuyor.
Türkiye’de ise bu yönde bir yasal düzenleme veya resmi hazırlık söz konusu değil. Kaynak: H.M






💬 Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!